Jistota stability a dostupnosti propanu

Česká firma z Fulneku zabývající se práškovým lakováním, se zbavila závislosti na ruském plynu a začala používat propan jako spolehlivý a ekologický zdroj energie.

Propan stále používá více firem jako zdroj vytápění nebo zdroj energie pro výrobu. Propan je volbou nejen jako ekologický a ekonomický zdroj energie, navíc je žádoucí z pohledu jeho dostupnosti a stability ceny. To byl také rozhodovací faktor pro fulneckou lakovnu.

Využití propanu při žárovém lakování

Práškové lakování se používá jako ekologická úprava kovů, kdy se prášek nanáší na vybrané díly a na závěr projde vytvrzovací pecí. Propan funguje jako zdroj energie pro vytvrzovací pec, kdy je nutné barvu vytvrdit při teplotách od 80 do 100°C. Firma používá propan i v dalších krocích, které předcházejí finálnímu vytvrzení, odmaštění v horké lázni a usušení.

Jak probíhá přechod na propan?

Přechod na propan je velmi snadný. Jelikož došlo k přechodu ze zemního plynu, celý systém zůstal původní. Stačilo pouze vyměnit trysky hořáků a napojit na pronajaté zásobníky s propanem. Zvolili jsme 4 zásobníky o objemu 6,7 m3, které jsou napojeny na náš dispečink, kde je automaticky hlídána hladina propanu v nádržích. Jakmile zásoba poklesne pod 10 %, je vyslán kamion a zásobníky doplní. Nemůže se tak stát, že by zásoba propanu omezila provoz podniku.

Zajímává vás více informací o procesu energie či vytápění propanem? Ozvěte se nám!